Skočit přes navigaci na obsah

Co je to... "Datový list složek" ?

Pro zajištění vysoké úrovně ochrany lidského zdraví a životního prostředí je třeba, aby veřejnost měla snazší přístup k informacím o složení detergentů. Výrobce je proto povinen zveřejňovat na svých internetových stránkách tzv. Datový list složek.

 

Datový list složek, určený veřejnosti, obsahuje název detergentu, jméno výrobce a seznam přísad uvedených ve srozumitelnější podobě, než je odborné vědecké názvosloví. Touto srozumitelnější podobou se rozumí především názvosloví INCI, příp. jiné, uvedené v platné legislativě. Přísadou, kterou je nutno v datovém listu uvést, se rozumí každá chemická látka syntetického nebo přírodního původu, která je úmyslně zahrnuta do složení přípravku. Platí zde i další pravidla, jako například jednotné označování parfémů slovem „parfum“ a barviv slovem „colorant“. Rozpětí hmotnostních procent a čísla CAS se pro veřejnost neuvádí.

 

Legislativa související s Datovými listy složek:

  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 648/2004 o detergentech
  • Nařízení Komise (ES) č. 907/2006, kterým se mění Nařízení č. 648/2004
  • Rozhodnutí 96/335/ES, Příloha č.1 obsahující srovnávací tabulku názvosloví

 

Odkazy:

Komise Pharmacos

Příloha Rozhodnutí 96/335/ES obsahující názvy INCI, IUPAC, obecný chemický název nebo název podle Evropského lékopisu.

 

Vysvětlivky:

  • INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (Mezinárodní názvosloví kosmetických přísad) 
  • IUPAC = International Union of Pure and Applied Chemistry (Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii)

 

Datové listy složek (seznam složek určený pro veřejnost) k našim výrobkům naleznete ZDE

Poslat e-mailem Tisk
Odeslat e-mail Zavřít formulář
Ilustrační foto